• Kleman Ágnes grafikája
  • 1

Takáts Rita

A Varázspont vezető művészetpedagógusa

1989-1994: Az Arvisura Színházi Társaság ösztöndíjas színésze voltam.

1992-1993: Levente Péter és Gryllus Vilmos „Madárles” című gyerekeknek készült előadásában dolgoztam, mint színész.

1995-1998: A Magyar Televízió „Égből pottyant délelőtt” című matinéműsorában, valamint „Manósapka” című gyermekműsorában voltam közreműködő, melyeket szintén Levente Péter rendezett.

1996: Benedek Elek Díj

1997: Kazinczy Díj

1997: A Budapesti Tanítóképző Főiskolán diplomáztam.

Ugyanebben az évben megszereztem a Magyar Drámapedagógia Társaság felsőfokú drámajáték-vezetői képesítését.

1997-1999: A Kerekasztal Színházi Nevelési Központban színész-drámatanárként dolgoztam.

1999-2002: A Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda alkalmazásában drámajátékot, kommunikációt és művészetismeretet, rajzot tanítottam.

2001-2002: A Kontyfa Művészeti Iskola művészeti igazgatója voltam.

2002: Másoddiplomámat az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola Vizuális nevelés-Rajz Tagozatán szereztem.

Ebben az évben részt vettem a Duna Televízióban bemutatott „Varázsló kórház” című gyermekműsor készítésében.

2003-tól a Varázsműhely Művészeti Alapítvány csoportjainak tanítok kreatív gyermektáncot és drámajátékot. Az elmúlt 15 év során ebben a műhelyben számos komplex művészeti projekt született, melyek szakmai kidolgozásában és megvalósításában veszek részt.

Ugyanebben az évben indítottam útjára az Erzsébetligeti Színház és Művelődési Központban Manómuzsika címmel a legfiatalabb korosztály számára egy zenés-játékos foglalkozást, melyben szülők és gyerekek közösen vesznek részt.

2004-ben ennek alapötleteit továbbfejlesztve született meg az élő klasszikus zenét társul hívó Varázserdő című dramatikus játék, melyet többízben mutattunk be nagy sikerrel.

2005-től dolgoztam a Sulinova Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht. megbízásából, komplex művészeti programok, valamint a szociális-, életviteli- és környezeti kompetenciák programcsomagok tananyagfejlesztésében és módszertani segédleteinek kidolgozásában vettem részt, mint független szakértő.

2006-ban diplomáztam a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen Vizuális- és Környezetkultúra-tanári Szakon, Médiapedagógia Szakirányon.

2006-ban indítottuk útjára a Szülők Háza programot, melyben a gyermekprojektek vezető koordinátoraként folytattam tevékenységemet 2008-ig.

2007-ben dolgoztam ki a kreatív gyermektánc-drámajáték komplex pedagógiai módszerének tréningjét, melyet óvodapedagógusok és tanítók szakmai továbbképzésein tanítok.

2009: A Műszaki Könyvkiadó komplex művészeti témájú tankönyvcsaládjának szaklektoraként dolgoztam.

2010-től Az Artus Kortárs Művészeti Stúdió meghívására drámapedagógus-moderátorként vezetem az egyes előadásokhoz készült beavató-színházi foglalkozásokat.

2010-ben elvégeztem a MOME Pedagógiai Intézete által szervezett Művészettel nevelés-Művészetterápiás képzését, felsőfokú művészetpedagógusi szakképesítést szereztem.

2012-ben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet felkérésére tagja voltam annak a szakmai csoportnak, akik kidolgozták az új Nemzeti Alaptantervre épülő Kerettantervet a Vizuális kultúra tantárgyból.

2013 óta komplex művészeti programokban végzek szakértői, fejlesztői és tréneri feladatokat elsősorban a felnőttképzés és a felsőoktatás területén, mint meghívott előadó.

2016-ban megalapítottuk a Varázspont Gyermekfoglalkoztató, Fejlesztő és Művészetpedagógiai Központot.

2018-19-ben Vizuális nevelés szakértőként részt vettem az új Nemzeti Alaptanterv és Kerettanterv kidolgozásában.

3 gyermek édesanyja vagyok.