• Kleman Ágnes grafikája
  • 1

A karácsony közeledtével jól jön egy tökéletes mézeskalács recept, amit nem kell pihentetni, és rögtön puha. Tavaly is nagyon sokan kértétek, gondoltuk, idén is közzétesszük, mert eddig ez vált be a legjobban.

MÉZESKALÁCS
100 dkg finomliszt
3 kk szódabikarbóna
27 g mézeskalács fűszerkeverék (1 evőkanál)
30 dkg porcukor
30 dkg margarin
2.5 dl méz
3 db tojás
elkészítés

A lisztet a szódabikarbónával, a mézessütemény fűszerkeverékkel és a porcukorral összeforgatjuk. A margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 2-3 cipóra osztjuk. Az egyiket 3 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk. 5-6 cm nagyságú, különböző formájú kiszúróval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
A mézes formákat cukormázzal is díszíthetjük. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen (2 tojásfehérjéhez 25-30 dkg porcukor kell). Zsírpapírból hajtogatott habzsákba töltjük, és már „rajzolhatunk” is vele a figurákra.
Lehet még díszíteni gőz felett felolvasztott csokoládébevonóval és cukorgyöngyökkel is. Vagy még sütés előtt a formákra lehet tenni diót, mandulát stb.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés

Hargitai György mesterszakácstól kaptuk a receptet, amikor gyermekei a Varázsműhelybe jártak. Aki többet is szeretne megtudni a konyhafőnök titkos receptjeiből, az kattintson ide:

http://receptletoltes.hu/hu/rolam