• Kleman Ágnes grafikája
  • 1

Topál Ildikó

A Manóműhely állandó munkatársa

Már tizenhárom évesen rájöttem, hogy óvónő szeretnék lenni, így aztán felvételiztem a Bem József Óvónői Szakközépiskolába. Az iskola befejeztével, 1980-tól dolgoztam a Varga József utcai óvodában, ahol több újdonságot is vittem be a gyakorlatba. Nagy Katalin bábművésztől nagyon komoly képzést kaptam bábok készítésében, melyet azóta is lelkesen alkalmazok. A Betlehemes játékot – mint elődeink hagyományát – bevezettem, betanítottam munkatársaimnak is, és évekig játszottunk a gyerekek örömére. Mindeközben megtanultam gitározni, amivel gazdagítottam a mindennapi tevékenységeket, ünnepélyeket. A zene hatására e gyermekek pedig mind lelkileg, mind zeneileg fejlődtek.
Az origamival is ebben az időszakban ismerkedtem meg, amely meghatározó irány az életemben. Iskolában szakkör formájában tanítottam, óvodában, illetve felnőttek körében is nagy lelkesedéssel alkalmazom. Babamuzsika zenei foglalkozásokon is nagyon jó motiváció, illetve használható is egy-egy dal, mondóka, vers megelevenítésénél. Ezeket a foglalkozásokat tizenkét éve vezetem.
A zene, a muzsika mindig is nagyon közel állt hozzám. Hat évig zongoráztam, és úgy gondolom, tapasztalom a fejlesztő, gyógyító, feloldó, segítő hatását többek között sérült gyermekek nevelésében is. Ezen kívül a környezet- és természetvédelem kiemelt szerepet tölt be egész életemben, és ezt fontos eszköznek tartom a gyermeknevelésben is.
Az óvónői szakközépiskolán kívül 1998-ban elvégeztem a Játszóház-vezetőképző tanfolyamot, majd 2003-ban a Drámapedagógiát is.
A kezdetektől ismerem, és nagyon szép kezdeményezésnek tartom a Varázsműhelyt, ahová három lányunk is járt tíz évig. Rendezvényein már több alkalommal vezettem kézműves foglalkozást. Három lányunk mellett még két kisfiunk van.